ویتامینB1 یا تیامین، به عنوان یکی از ویتامین های گروه ب، از ویتامین های محلول در آب است.
با توجه به اینکه، بدن نمی تواند ویتامینB1 را ذخیره کند و باید آن را از به صورت روزانه از راه تغذیه دریافت کند، ویتامینB1 به بدن برای هضم و جذب مواد غذایی و تبدیل آنها به انرژی کمک می کند و این فرایند در اصطلاح، متابولیزم چربی ها، پروتئین ها و کربوهیدرات ها گفته می شود.
": بسیاری از آنزیم ها، از جمله آنزیم های گوارشی که وظیفه تجزیه مواد غذایی در دستگاه گوارش را بر عهده دارند، برای تولید و فعال شدن، نیازمند ویتامینB1 هستند.
مشکلاتی شامل نفخ معده، بی اشتهایی، پرخوری عصبی، کاهش شدید وزن، ضعف و خستگی، درد عضلات، تپش قلب، بی خوابی، کاهش قدرت حافظه، افسردگی، عصبانیت و نداشتن توانایی در تمرکز را، از نشانه های مرتبط با کمبود ویتامین B1، می باشند
مردان بالغ بالاتر از 19 سال، یک و 2 دهم میلی گرم، زنان بالغ بالاتر از 19 سال، یک و یک دهم میلی گرم و زنان باردار و شیرده به یک و چهار دهم میلی گرم ویتامینB1 در روز نیاز دارند؛ استرس، ورزش کردن و کم خوابی نیاز بدن به ویتامین B1 را افزایش می دهند.
مواد غذایی سرشار از ویتامینB1، شامل سبوس برنج و سایر غلات با سبوس کامل، جو، مغزها مانند پسته، بادام، گردو، حبوبات به ویژه عدس و لوبیا، گوشت گاو، شیر و پرتقال است.
با توجه به اینکه ویتامینB1 در بیشتر مواد غذایی یافت می شود، بسیاری از افراد با کمبود ویتامینB1 مواجه هستند و دلیل آن، مصرف بعضی از مواد غذایی است که مانع جذب و یا سبب دفع ویتامینB1 از بدن می شود.
زیاده روی در مصرف چای و قهوه، خوردن غذاهای دریایی به صورت خام، آنتی اسیدها که برای کاهش اسید معده مصرف می شوند، مصرف دخانیات، مصرف بیش از حد کربوهیدرات ها مانند برنج و نان، همگی باعث کمبود این ویتامین مهم در بدن انسان است./